cartes de visite

Krumplis jótanácsok!

Potatoes

Sok háziasszonynak van sok jó tippje erre-arra még a krumplival kapcsolatban is.
1. Csak teljesen érett krumplit fogyasszunk, mert a zöldre színeződött héja és a csírája mérgező alkaloidot, solanint tartalmaz.

2. Fénytől védve tároljuk a krumplit, hogy ne alakuljon ki a solanint tartalmazó elszíneződés.

3. Ideális hőmérséklet a burgonya tároláshoz: 2-4 fok között. Így a vitaminveszteség is minimális.

4. Enyhén fagyott krumpli ehető, ha több órára hideg vízbe áztatjuk.

5. Öreg, ráncos krumplit hámozás előtt áztassuk néhány órára hidegvízbe és azután hámozzuk.

(ízét javíthatjuk is, ha ecetet teszünk a vízbe)

6. Az újkrumplit sose hámozzuk, hanem dörzsöljük le a héját, mert közvetlenül alatta vannak a vitaminok és nyomelemek.

7. Krumplit kevés vízben főzzük, és a levét használjuk fel levesalapnak.

8. Öreg krumplinak is javíthatunk a színén, ha a főzővizébe kevés tejet rakunk.

9. Sültkrumplihoz kevesebb olajat használhatunk, ha előtte lisztbe forgatjuk.

10. Az elsózott étel helyrehozható, ha nyers krumplit főzünk bele.

11. A krumpli főzőlevében főtt szárazhüvelyesek puhábbra főnek, főleg ha még a forrás előtt beletesszük.

12. Omlettnek jobb ízt varázsolhatunk, ha kevés főtt reszelt burgonyát adunk hozzá.

13. A vázán lévő vízkőlerakódás eltűnik, ha finomra vágott krumplit szórunk bele, felöntjük vízzel és 1 napig állni hagyjuk.

14. Ruhatisztításkor keletkező foltgyűrű eltávolítható, ha az anyagot burgonyalisztbe dörzsöljük és kiöblítjük.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>