-
03 szept 12
-
0 Hozzászólás
A sushi a 2000 évvel ezelőtti Kínából származik és egyáltalán nem hasonlít a mai formájára.
A 7. század környékén került Japánba.
Buddhista szerzetesek révén, akik így próbálták a halat tartósítani.
Főtt rizst tettek a hal alá sok sót szórtak rá és szendvicseket gyártottak belőle. Köveket tettek a tetejére és 1 évig pihentették.
A rizs és a só természetes úton erjedni kezdett (tökéletes tartósítószer).
Később a 17. században (Dr. Macomoto Josici) tökéletesítette azáltal, hogy már ecetet használt a tartósításhoz.
1820-ban egy tokiói szakács (Hanaya Yohei) továbblépett így hozzá kapcsoljuk a sushi készítés forradalmasítását.
Ecetet adott a sushi rizshez, kézzel kis falatokra összepréselte és pár szelet halat tett a rizsre.
Fogyasztása Tokió lakosai között ez rohamosan elterjedt.
Utcai snack-nek indult és a férfiak fogyasztották.
Később a nők is elkezdték enni és így lett egyre kisebb a mérete is.
Sushi mester mondatai:
Hogyan lehet valakiből sushi mester Japánban?
Japánban a sushi készítése nagyrabecsült képességgé fejlődött, melyre csak hosszú gyakorlás esetén lehetett szert tenni.
A tanoncok 2 évig csak rizst mosnak és takarítanak miközben figyelik a sushi mestereket.
8 év is eltelhet, mire megérinthetik a kést.
Sushi mesternek a kés a „szeme fénye” és soha nem adja kölcsön senkinek.
Minden nap élesítjük a késeinket így azok egyre kisebbek lesznek és mire túl kicsik lesznek késtemetőbe (szent helyre) visszük őket, ahol imádkozunk.
Ki lehet sushi mester?
Japánban a sushi mesterek főleg férfiak.
Hagyomány szerint a nőket nem lehet a konyhába engedni, mert a testhőmérsékletük állandóan változik és ez azért probléma, mert a halat állandó hidegen kell tartani.
Egy mester számára fontosak a részletek.