cartes de visite

Kóla és a jégkrém összetevői

meh.ro10024

Kóla és a jégkrém azon összetevői, amelyekről ritkán esik szó.

Milyen ízű a kóla? Van, aki kiérez belőle egy-két összetevőt?Mitől olyan krémes a jégkrém?

Miből áll a kóla?

Biztosan mindannyian rávágjuk, hogy vízből és cukorból az biztos. Igen, ez vitathatatlan. De mi van a többi alkotórésszel.

Valószínűleg nem árulok el újdonságot, ha azt mondom ez hétpecsétes titok.

Ennek ellenére pár további összetevőnek sikerült utánajárnom.

Arányaiban nézve, ha 1 adag kólában 7 teáskanál cukor van, akkor az egyéb összetevők mennyisége a negyede.

A speciális szirup (írtó titkos) alkotóelemei között szerepelnek természetes növényi illóolajok és fűszerek. Bizony, zöldfűszerek.

Például van a kólában narancs, koriander és levendula is.

Ami még érdekes, hogy ezek az olajok vajon hogyan elegyednek a vízzel?

Mert hát elegyedni kell! Nem olajos a kóla.

Ehhez szükséges a gumi arábikum.

Mi adja a kóla színét? Ez egyszerű. A karamell, ami mellesleg még szintén segíti az elegyedést a vízzel.

Foszforsavat is adagolnak hozzá, melytől elindul a nyáltermelődésünk.

Végül, de nem utolsó sorban tartalmaz koffeint, amit eredetileg a kóladióból nyertek ki.

Innen ered a neve is.

A pont az i-n a szénsav!

Mitől válik a mélyhűtőből kivéve azonnal adagolhatóvá a jégkrém?

A jégkrém általános hozzávalói a tej, ízesítők, színezékek, cukor, vajolaj.

Mi a titkos összetevő, amitől olyan lágy a jégkrém?

A választ az Unilever (Magnum, Viennetta, Carte d’Or stb gyártója) megadta.

Szerényen, annyit mond a képviselőjük, hogy ez nem boszorkányság.

1. A jégkrém 0 fok alatti hőmérsékleten még könnyen alakítható, gyűrhető.

2. Ahol a jégkrém érintkezik a tartály falával, ott ráfagy és egy hatalmas kés meghatározott időközönként lekapargatja és az apró jégkristályokat a masszába keverik.

3. Levegőt is adagolnak az édes masszához.

Megjegyzés: A cukor fagyállóként is kiválóan működik. Megakadályozza a víz jéggé fagyását.

Az igazi titok a fenti összetevők (jégkristályok, levegő, cukor, zsír) megfelelő arányában rejlik, ami megakadályozza a teljes összefagyást.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>