cartes de visite

Bordiéta 1. rész

Port_wine

„A bor étek, gyógyszer és méreg – adagtól függően”
Paracelsus
- svájci orvos –

„Az ember annyi idős, amilyen idősek az erei”
Sir William Osler
– kanadai orvos -

Roger Corder: The Wine Diet (Bordiéta)

Ki mondja és mit mond?

Roger Corder kutatóorvos professzor – London – a vörösbor áldásos hatásait ecsetelgetve kezdi elemezni melyek azok a mégis nagy jelentőséggel bíró hatóanyagok, amelyek egészségünk szempontjából (azt hiszem kimondhatom) alapvető fontosságúak és nem csak a borban találhatóak.

Nézőpont?

A vörösbor és hatóanyagai kutatóorvosi szemszögből.

Miért kedvelem?

Saját eredményeit publikálja miközben széleskörű tudással rendelkezik mások kutatásainak eredményeiről is. Tudományos mégis közérthető. Egy igazi utazó, aki amit meg szeretne érteni felkeresi és megvizsgálja. Konkrét kérdésekre, konkrét – mellébeszélés nélküli- válasz.
Esszenciális: műve tömör, lényegre törő és hatásos.

Részlet a jegyzeteimből:

„Bordiéta” Jegyzeteim – 1. -

1. Alkoholfogyasztás után a vérnyomás leeshet, másnap azonban magasabb lehet, mintha előző nap nem ivott volna szeszt. A másnaposság okán a túlzott alkoholfogyasztás elősegíti a magas vérnyomás kialakulását – vagyis fontos a mértékletesség betartása.

2. Szívkoszorúér betegség esetén ittas állapotban a túlzott fizikai munka nem tesz jót.

3. Francia paradoxon: Franciaországban a telített zsírok nagy mennyiségű fogyasztása ellenére alacsony a szívkoszorúér-betegségek száma.

4. Vékony vonal válassza el a mértéktartó ívást a káros hatásoktól.

5. Az elbutulásnak 2 típusa van. A vaszkuláris demencia és az Alzheimer-kór. Az előbbit az agyi vérerek meszesedése okozza. Ily módon belátható, hogy az étrend, mely az érelmeszesedés kialakulását csökkenti, az nem csak a szívbetegségek kialakulását csökkentik, hanem az elbutulás idő előtti, fokozott megjelenését is.

6. Az Egyesült Államokban végzett kísérletek nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy van kapcsolat a vörösborfogyasztás és a köszvény kialakulása között, nem úgy, mint a sör és az égetett szeszt fogyasztók körében.

7. A vörösbor egyik alkotóeleme az érelmeszesedés legnagyobb ellenszere, mely független a szesztartalomtól.

8. A polifenolok a titkos jótékony anyagok, melyek a bor színét és ízét is adják.

9. Ezen csoporton belül vannak a flavonoidok (flavanolok, antociánok,flavonolok) és a nem flavonoidok.

10. A vörösborban a flavonolok vannak többségben, melyek elsősorban a szőlőmagot borítják.

11. A szőlőmag flavanoljai elsősorban a procianidinekből állnak, melyek a vörösborban újbor korukban találhatóak.

12. Az antociánok a bor színezőanyagai. A természetben ezek a vegyületek adják a gyümölcsök és a virágok vörös színét. Egyes antociánok, ha fémionhoz kötődnek, akkor kék színt adnak a gyümölcsöknek és virágoknak.

13. „Minden vörösborban, amelyet kipróbáltunk – a vörös szőlő levében is-volt bizonyos gátlóanyag, ez azonban hiányzott a fehér- és rozé borokból.” Ebből következtethető, hogy a szőlő héjából és magjából származnak a fontos polifenolok

14. A polifenolok közül a procianidinek bizonyultak a leghatásosabbnak a szervezetünkben.

15. A bor procianidinjét helyettesíti a gránátalma magas polifenol-tartalma, mely hatással van a véredényekre.

16. Minden polifenol eléggé savanyú. Mihelyst az emberiség próbálta megszelídíteni ezt a savanykásságot, úgy tűnt el a polifenol mennyisége is az ételekben, italokban.MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>