cartes de visite

Kakaó és csokoládé

bigstock_Red_wine_on_a_summer_day_14089736

 

„Bordiéta” Jegyzeteim  – 2. –

Középpontban a kakaó és a csokoládé.

  1. Theobroma cacao – névvel illette Carl von Linné  (a nagy svéd természettudós) a kakaófát.
  2. Apropó: „ A kakaó termése adta az ötletet a Coca-Cola palackjának egyedi formájához. Eredetileg a kokalevél és a koffein valamilyen módon történő felhasználásával akarták az üveget egy pályázat útján megtervezni, de a későbbi nyertes pályázó nem tudta, hogy az hogyan néz ki. A könyvtárban csak a kakaó terméséről talált képet. „ – ez olvasható a wikipédián és hangzott el a Kutatók Éjszakáján (én is itt tudtam meg).
  3. A teobromin adja a kakaó jellegzetes keserűségét, mely szerkezete hasonló a koffeinéhez.
  4. A jövő csokoládéja: ACTICOA TM- eljárással készül: kézzel válogatott magok a hagyományos eljárásokkal szemben és így magas procianidin-tartalommal is rendelkeznek.
  5. A procianidinben leggazdagabb csokoládé Ecuadorból származik. Kicsit fanyar, de a legegészségesebb.
  6. Rendszeresen fogyasztott (alacsony cukortartalmú, magas procianidin-tartalmú) étcsokoládé napi adagja: 20-30g.
  7. 70-80% kakaótartalmú „jó” étcsokoládéból (könyv szerzője több magas kakaótartalmú csokoládét vizsgált, és nem feltétlenül volt gazdagabb procianidinben a magasabb kakaótartalmú – utalok vissza az ecuadori jelentőségére-) 25-30g felel meg 125 ml procianidinben gazdag vörösborral.

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>