cartes de visite

Gyümölcs, amire sót és borsot szórnak

girl-eating-fruit

Trópusi klímát kedvelő guava nagyon sokoldalú “szupergyümölcs”.

A napokban megkóstoltuk a guava gyümölcs levét, mert csupa jó dolgokat mondtak róla és úgy gondolták, nekünk európaiaknak is ízleni fog. A rostos körtéhez hasonlították az ízét.

És valóban, az íze a rostos körteléhez hasonlít, csak annál fűszeresebb az aromája és az illata. Jó édes volt, nekem már túlzottan is.

Ennek a gyümölcsnek a leve igen népszerű Egyiptomban, Kubában, Puert Ricoban, Mexikóban és Dél-Afrikában.

Igen sokféle méretű, színű és formájú guava létezik. Mi a sárga, körte alakú guava levéből ittunk.

A trópusok egyik legelterjettebb gyümölcse. Hawaii szigeteken külön arborétumokban mutogatják a turistáknak.

Itt egyébként a gyümölcsöt jobbára szójaszósszal és ecettel eszik, valamint hozzáadnak kevés cukrot és fekete borsot is.

Pakisztánban és Indiában jellemzően nyersen eszik, esetleg szórnak rá kevés sót és borsot.

Magas cukortartalma miatt készítenek belőle lekvárt, zselét és befőttet is. Gyakran alapanyagai desszerteknek, gyümölcssalátáknak.

Egyébként ez egy „szupergyümölcs”, mert rengeteg értékes tápanyaggal rendelkezik.

Ázsiában a guavából és a leveleiből főzetet készítenek, sőt Braziliában még gyógyszernek is tekintik.

Mitől válik szupergyümölccsé?

- magas az A-és B vitamin tartalma

- C vitamintartalma a narancs 4-5-szöröse

- magja omega 3 és omega 6 telítetlen zsírsavakban gazdag

- magas rosttartalmú

- magnézium és kálium tartalma is jelentős

- színanyagaik révén antioxidáns tartalmúak

Kb. 50 kcal van 100g guavában.

Bárhol is találkoztok a guava gyümölccsel vagy a levével, érdemes kipróbálni!


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>