cartes de visite

Xilit, az édes kristály!

xylit

A kristályok csillogásukkal mindig képesek az érzékszerveinket lenyűgözni, de számtalan olyan kristályos szerkezetű anyag létezik, amely emberi fogyasztásra is alkalmas és még a szervezetünket is védik a negatív hatásokkal szemben.
Mi is az a xilit?

A természetben előforduló, bár kis mennyiségben, de széles körben megtalálható édes kristályos szénhidrát a xilit, ami az ún. cukoralkoholok egyik osztályába tartozik.

A természetben szinte minden zöldségben és gyümölcsben előfordul( egy csésze málna kevesebb mint 1 gr xilitet tartalmaz.), sőt a szervezetünk is termeli. A boltok polcain lévő xilit kukoricacsutkából és fából származik.

A xilit múltjáról

A tudomány 115 éve ismeri. 1970 előtt a xilitet cukorbetegek étrendjében alkalmazták édesítőszerként, 1970-re a tudósok már a fogszuvasodást megelőző hatóanyagként tanulmányozták és fejlesztették. Az első xilit tartalmú rágógumit 1975-ben Finnországban dobták piacra.

Miben rejlik védő hatása?

A szerkezetében, mert a többi cukoralkoholhoz képest nem hat, hanem öt szénatomos szerkezetű és ennek köszönhető egyedülálló és hatékony alkalmazása a betegségek megelőzésében!

A xilit betegségek prevenciójában és kezelésében

Az alábbi három táplálkozással összefüggő betegség kezelésében kap fontos szerepet:

Cukorbetegség

Elhízás

Fogszuvasodás

Cukorbetegség prevenciója és a Xilit.

A xilitnek jelentős diabetikus hatásai vannak, mert glikémiás indexe a cukorénál jóval alacsonyabb, azaz 7-es GI értéke, ezáltal a szervezet vércukorszintjét alacsonyan tartja, ezáltal a test inzulinszükségletét is jelentősen csökkenti.

2. Elhízás prevenciója és a xilit

A xilit a szervezetben lassan szívódik fel és alakul át, emiatt erősíti a jóllakottság érzését és csökkenti a túlevés veszélyét illetve a cukornál 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz.

A cukor helyett xilitet alkalmaznak, akkor kétféleképp segíti elő a fogyókúrás programokat.

Az egyik az alacsony glikémiás indexből fakadóan nem hirtelen, hanem fokozatosan emeli a vércukrot és az inzulin szintet, elősegíti az étvágy csökkentését és késlelteti az éhségérzetet.

Édesítőszerként használva képes alacsonyan tartani a különböző élelmiszerek glikémiés indexét.

3. Fogszuvasodás és a xilit

A lyukas fogak elkerülésének egyik módja a fogszuvasodásért felelős savak mennyiségének csökkentése, melyek akkor alakulnak ki, amikor a szájban található baktériumok felveszik és lebontják az ételekkel együtt elfogyasztott cukrot. Legalább 1 gr xilitet tartalmazó rágógumi

(napi 4 db ) fogyasztása megelőzi, hogy a baktériumok a fogat támadó savakat termeljenek illetve elősegítik az ásványi anyagok visszaépülését a fogakba.

A szájban élő baktériumok bizonyos cukorpótló szereket pl.: szorbitol is képesek lebontani, így ezek hozzájárulhatnak a szuvasodásért felelős savak termeléséhez. Vizsgálatok kimutatták, hogy a xilites rágógumit használó gyermekek között 40 havi használat után 73%-kal alacsonyabb volt a fogszuvasodás aránya, mint szorbitolos rágógumit használó gyermekek estében (26%).

A xilit használatáról az ételkészítésnél

Hasonlóan viselkedik a cukorhoz, de nem kristályosodik, ezért például nem készíthető belőle kemény cukor. Az élesztő sem képes lebontani, tehát kenyér vagy egyéb kelt tészták készítésére sem alkalmas, viszont tökéletesen helyettesíti a cukrot meleg italok, torták, kekszek vagy egyéb sütemények készítésekor.

Használatáról tudnunk kell, hogy az érzékenyebbekre hashajtóként hat, ezért igényel egy rövid alkalmazkodási időt. Gyermekeknél napi 45 gr, felnőtteknél 150-200 gr az ajánlott napi fogyasztható mennyiség. A xilit használata során az első két vagy négy hét alatt fokozatos mennyiségnövelés javasolt, mielőtt teljese felváltaná a cukrot.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>