cartes de visite

Durum tészta

pasta2

 

A teljes értékű búza fogyasztásával kiválóan gondoskodhatunk szervezetünk fehérjékkel, zsírokkal (telítetlen zsírokkal), vitaminokkal, ásványi anyagokkal (kalcium, vas, foszfor, jód, magnézium, kálium stb.), enzimekkel való ellátásáról.

 

  • - elnevezése: durum- vagy más nevén keményszemű, üveges, illetve makarónibúza (Triticum durum)
  • - kedvező az aminosav- és a fehérje-összetétele és nagy a vitamintartalma
  • - sem illatban, sem ízben nem kell szégyenkezniük a tojásos tészta mellett
  • - durum búzából (mediterrán térségben őshonos) illetve annak lisztjéből készül
  • - lisztje a közönséges búzáéval ellentétben nem csirizesedik
  • - hozzáadott tojás nélkül készül (speciális formájú és minőségi termékei, kis koncentrációban tartalmazhatnak tojást, tojáskészítményt)
  • - mivel a tésztában nincs tojás, a szalmonellafertőzéstől nem kell tartani
  • - a durumbúza tojás nélkül is sárga, a magas béta-karotin tartalma miatt
  • - koleszterinmentes (így a koleszterinszegény diétába is beilleszthető)
  • - a tojásos tésztákhoz képest jobban formázhatóak, így kiváló olasz tészták készíthetőek belőle
  • - főzéskor jobban megtartja az alakját, rugalmas marad és gyorsabban megfő
  • - energiatartalma kicsit alacsonyabb a tojásos tésztákhoz képest
  • - a durum tészta keményítője lassabban bomlik le (elágazó szerkezetű s ezt csak lassan lehet lebontani az emésztés során), ezért alacsonyabb a glikaemiás indexe
  • - nem emeli ugrásszerűen a vércukorszintet, így cukorbetegek diétájába is beilleszthető
  • -durumbúza rosttartalma magasabb
  • - kiváló tésztasalátának és jól harmonizál zöldségekkel, halakkal

 

glutenin tartalma miatt nem ajánlható lisztérzékenységben szenvedő betegeknek

 

Tipp: a koktélparadicsom, fokhagyma és a friss bazsalikom frissé és ugyanakkor gazdaggá teszi az ízvilágát.

 


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>