cartes de visite

Fokhagyma

garlic21

Fokhagyma táplálkozástudományi oldalról:

  • A fokhagymagumó alliint (hatóanyaga) és alliináz nevű enzimet tartalmaz. A hagyma megvágásakor különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek
  • megtalálhatók benne kéntartalmú peptid származékok ( több mint 70-féle kéntartalmú vegyület ), B- és C-vitamin és flavonoidok
  • vírusölő, antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes)
  • Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos
  • herpeszvírussal szemben is hatásos lehet
  • tágítja az ereket
  • rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét
  • antioxidánsként serkenti az immunrendszert (megköti a szabad gyököket)
  • rákmegelőző hatású
  • emésztést elősegítő
  • bélfertőtlenítő, bélféregűző
  • epe-és májműködést elősegítő
  • véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő
  • enyhíti a menstruációs görcsöket
  • igazi gyógyhatását nyersen, összezúzva fejti ki
  • elűzi a náthát és tisztítja a légutakat
  • C-vitamint és szelént is tartalmaz
  • az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után
  • értágító hatása miatt egyes fejfájásoknál is jó hatású lehet
  • nemrég állapították meg, hogy nagyon kifejezett hatása van a növényeken élősködő kártevőkre és kórokozókra. A vegyszermentes termesztéseknél folyamatosan vizsgálják ezt a tulajdonságot

Tipp: csökkentheted a fokhagyma szagodat, ha evés után lassan elrágcsálsz egy kis petrezselymet vagy fahéjat, mások a tejre, szegfűszegre vagy egy pörkölt kávészem ropogtatásra esküdnek.

Tipp: Méregtelenítő hatása révén segít megszabadulni a cellulitisztől, ezáltal szerves része lehet narancsbőr elleni programodnak.

A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>