cartes de visite

Táplálkozási mítoszok

nutrition-all

A barnacukor egészségesebb a fehércukornál, azaz a „közönséges” kristálycukornál?!


A boltokban kapható barnacukor valójában a fehér szemcsésebb változata melasszal.

Igen, így a barnacukor csak kevéssel tartalmaz több ásványi anyagot, hacsak nem óriási adagokban eszed nap mint nap, hisz a két cukorfajta ásványi-anyagtartalma között nincs hatalmas különbség.

 

Kerüld el a tengeri halak fogyasztását, hogy alacsonyabb legyen a koleszterinszinted.

Nem is hiszem el, hogy ezt egy külföldön praktizáló orvos szavai lennének…
Valójában a legtöbb embernél a tengeri halak és más húsok kevésbé befolyásolják a vér koleszterinszintjét. A telített zsírsavak és a transz zsírsavak a legerősebb tényezők a koleszterinszint emelésében.
Telített zsírok általában a húsipari készítményekben és az előrecsomagolt ételekben találhatóak, míg a transz zsírsavak a csomagolt nasikban, bő zsírban sültekben és a hidrogénezett olajokban fordulnak elő.

Kerüld el a szénhidrátokat, hogy le tudj fogyni?!
Az üzenet lényege, hogy az alacsony szénhidrát-tartalmú diéták arra támaszkodnak, hogy a szénhidrátok inzulintermelést indítanak el, ami elhízáshoz vezet.
Ezért érdemes csökkenteni a szénhidrát bevitelt ahhoz, hogy fogyást érjünk el. Sajnos ez így egy újabb tévhit.

Sok alacsony szénhidrát-tartalmú diéta nem biztosítja a naponta szükséges szénhidrátmennyiséget sem. Ezért a szervezet az elraktározott szénhidrogénekből (glikogén) jut energiához. Ez a folyamat vízveszteséget idéz elő, azaz az alacsony szénhidrát-tartalmú diéta kezdeti szakaszában a testtömeg-csökkenés oka a vízvesztés, ami a glikogén égetésének az eredménye.

Valójában az alacsony szénhidrát-tartalmú diéta is kalória megszorításon alapul. Követői naponta átlagban 1000-1400 kcal-t esznek, a napi átlagos 1800-2200 kcal-val szemben. A megfelelő diétában a heti fél kg testtömeg veszteséghez 500 kcal-val kell kevesebbet ennünk az átlagos energia-bevitelünkkel szemben. Ezért nem mérvadó ebből a szempontból, hogy magas- vagy alacsony szénhidrát tartalmú diétát követünk, ha csökkentjük a kalória bevitelünket a súlymegtartó energia bevitelünkkel szemben.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>