cartes de visite

Halálos halétek

A halétkekről rengeteg pozitív élettani hatást sikerült tudományosan bizonyítani, így joggal nevezhetjük az egyik legegészségesebb ételünknek. DE(!) nem mindegy, hogy melyik fajtáját válasszuk. Igen rosszul is járhatunk.

A gömbhal más néven fugu, halálos veszélyt jelent az ember számára. A hal bőre és belsőségei tetrodotoxint (TTX) tartalmaznak, amely a ciánkálinál százszorta mérgezőbb. Egy gombostűfejnyi mennyiség megölhet egy embert. Hányással, hasmenéssel, zsibbadással, bénulással majd légzési elégtelenséggel jár. Ellenméreg nem ismeretes.

Japánban a fugu iránti kereslet mindezek ellenére meghaladja a kínálatot, ezért mesterségesen is tenyésztik őket (nagyságuk kisebb a természetes fajtákhoz képest).

Üzenet: a Japán császári család asztalára soha semmilyen körülmények között nem kerül gömbhal az asztalra.

A nagyfokú veszély fennállása miatt a fugu elkészítése nagy felelősséggel jár és engedélyköteles. A feldolgozás minden lépése aprólékosan ki van dolgozva, szabályokhoz kötött. Feldolgozás során eltávolítják a legmérgezőbb részeket, azaz a bőrt, májat és az ivarszerveket. Ezeket a halált okozó részeket kartondobozokba csomagolják és egy erre szakosodott cég elszállítja, majd trágyát készít belőlük.

Üzenet: Fugu-szakácsjelöltek kb. 35%-ának sikerül megszereznie ezt a képesítés.

Japán a nagy mesterek hazája. Ez a gasztronómia területén is megmutatkozik. Az országban él hét, igen, csak hét olyan mester, mely ismeri azt az ősi, 200 éves eljárást, amellyel a gömbhal ivarszervei ehetővé tehetőek. Ez a művelet is szintén szigorú szabályokkal spékelt.

Nagyvonalakban annyit lehet tudni róla, hogy 2 évig sós vízben erjesztik, illetve az utolsó évben rizshéjban tartják. Végül lassú tűzön, alacsony hőmérsékleten sütik.

Mintavétel után egereken tesztelik, hogy áruba bocsájtható-e már.

Ezt a fehérjében gazdag halfélét rizzsel eszik (míly meglepő).

Ahogy egy japán mondás is tartja: semmi ehető nem vész kárba…

És ezt komolyan is gondolják…


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>