cartes de visite

Energiaital.Igyuk vagy ne igyuk?

Mitől energiaital az energiaital? Koffeint és taurint, vagy nélkülük annyi vitamint és szénhidrátot tartalmaz, amennyi átmeneti ideig fokozza az anyagcserét, ébrenlétet és a teljesítőképességet. Egy üdítőital, mely a reklámok alapján több energiát tartalmaz más italhoz képest, bár ez nem mindig állja meg a helyét.

 

Őse Skóciából származik1901-ből. Az első ismereteinknek megfelelő energiaital 1987-ből származik Ausztriából (Red Bull). Azóta számos változata létezik.

Hazánkban energiaitallal 1991-ben találkozhattál először, de a hiányzó OÉTI-engedély miatt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat 1997-ben betiltotta a magas koffeintartalma miatt. Megjegyzem, vitamintartalma is a határértékek felett volt.

2000-től újra kapható.

A 150 mg/l-nél több koffeint tartalmazó ital címkéjén fel kell tűntetni a „Magas koffeintartalom” figyelmeztetést, valamint fel kell tűntetni a valódi koffeintartalmat mg/100ml-ben kifejezve.

Sajátos összetételükben kristálycukor és izocukor található. A kristálycukor répából készül, míg az izocukor takarmánykukoricából. 2005-től a közönséges cukrot szőlőcukorral (fruktózzal), malátacukorral (maltózzal) vagy poliszacharidokkal váltották fel, mert gyorsabban hasznosulnak a szervezetben.

Koffeinen és taurinon kívül még említésre méltó összetevőik lehetnek a guarana, glicin, inozitol, niacin, B-vitamin, pantenol stb.

Bármilyen ízletes vagy gyors energiapótlásnak is bizonyul, legyen szemed előtt a mértékletesség elve. A jóból is megárt a sok. Miért mondom ezt?

Energiafeltöltő hatásuk átmeneti, rövid ideig tart, továbbá a cukortartalmúak könnyen hozzájárulnak az elhízás kialakulásához, valamint a túl sok koffein is hátrányokkal jár, mint

- idegességgel

- ingerlékenységgel

- álmatlansággal

- szapora szívveréssel és

- vérnyomás emelkedéssel.

Érdemes átgondolni, hogy miért iszod az energiaitalt. Ízéért vagy a fáradtság leküzdéséért esetleg plusz energiát vársz tőle?

Rendszeres fáradság esetén érdemes felülvizsgálni az életviteled és a táplálkozásod.

A hosszabb ideig tartó fáradtság a vérszegénység jele is lehet.

A hazánkban néhány gyakrabban kapható taurin- és/vagy koffeintartalmú energiaital (100g):

Red Bull energiatartalma 45 kcal, koffeintartalma 32 mg és a taurintartalma 400 mg.

Bomba (tuttifrutti) energiatartalma 51 kcal, koffeintartalma 32 mg és a taurintartalma 400 mg.

Hell energiatartalma 46 kcal, koffeintartalma 32 mg és a taurintartalma 400 mg.

Burn (vegyesgyümölcs) energiatartalma 61 kcal, koffeintartalma 32 mg és a

taurintartalma 400 mg.

Tesco (tuttifrutti) energiatartalma 50 kcal, koffeintartalma 32 mg és a taurintartalma 400 mg.

Watt (tuttifrutti) energiatartalma 50 kcal, koffeintartalma 15 mg és a taurintartalma 300 mg.

XL (tuttifrutti) energiatartalma 47 kcal, koffeintartalma 32 mg és a taurintartalma 400 mg.

Ezek nem a „sugarfree” (cukormentes) kategóriatagok voltak és összegzésképp látható, hogy a legtöbb nagyjából ugyanannyi koffeint és taurint tartalmaz, de aki sokat ivott már belőlük, tudja, hogy az íz az, ami nem mindegy. Vagy épp melyik éli a „divatját”?


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>