cartes de visite

D-vitamin és napozás orvosi szemszögből

sunbathing

2010 nyarán is kifejtették véleményüket a bőrgyógyászok a D-vitamin és a napsugárzás összefüggéseiről.

 

- április és október között amennyi napsütés éri bőrünket a ruhánkon keresztül (pl. munkába menet és vissza) az már elég a D-vitamin szintéziséhez. Ez idő feletti napozás már káros mellékhatásokat indíthat el.

- kora tavasszal és télen szükséges a D-vitamin pótlás, amely történhet tabletta formájában, illetve a D-vitaminban gazdag táplálkozás előtérbe helyezésével (pl.halak).

- D-vitamin pótlás céljából sem a téli, sem a nyári szoláriumozást nem ajánlják, hisz léteznek más biztonságos megoldások is.

- a fényvédő krémek nem befolyásolják a nyári hónapokban a D-vitamin szintézist, tehát tűző napon igenis használjuk azokat (tartalmazzanak UV-A és UV-B elleni védelmet, valamint fizikai komponenseket és megfelelő mennyiségben és gyakorisággal kenjük magunkra).

- javasolják a 18 éven aluliak körében a szoláriumozás korlátozását

További elhangzó érdekességek:

1. A napsugárzás UV-B alkotórésze gyengíti a bőr immunvédekezését. Ez ki is használják a bőrgyógyászok számos betegség kezelése kapcsán. Pl. a pikkelysömörnél.

Ez az immunvédekezés csökkenés csak ott érvényesül, ahol a sugarak érik a bőrt, ami a (T) sejtes immunitást érinti és paradox módon ez a természetes immunitást erősíti.

Ezért nem alakul ki bakteriális vagy gombás fertőzés és ezért is lesz szebb a pattanásos bő a napsugárzás hatására.

2. Alapesetben a D-vitamin 90%-a a bőrben képződik a napsugárzás hatására, de egy szinten állandósul. Azaz hiába napozunk sokat, attól nem lesz több D-vitaminunk, viszont a napsugárzás káros hatásai jobban érvényesülnek.

3. Kutatási eredmények alapján a D-vitamin nem vesz részt a daganatok kialakulásának megelőzésében, csak a már kialakult daganat leküzdésében.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>