cartes de visite

Az 5 legjobb élelmiszer

Top five.

Évtizedek során nem egyszerű bekerülni táplálkozástanilag igazolva az 5 legjobb közé.

 

Dió

Az egyik legjobb növényi fehérjeforrások egyike. Rostban, B-vitaminban, magnéziumban és antioxidánsokban (mint az E-vitamin) gazdag. Az olajosmagvaknak magas a növényi szterol tartalma és az omega 3 zsírsav-tartalma is. A dió omega 3- zsírsavtartalma különösen magas összehasonlítva más olajosmagvakéhoz képest. 2004-ben az amerikai gyógyszer- és élelmiszerellenőrző hatóság (FDA) is igazolta a dió szívbetegségek megelőzésében játszott jelentős szerepét.

Lenmag

A vegetáriánus étrend kiváló omega 3 zsírsav-biztosító alkotóeleme. Szintén számos tanulmány alátámasztotta már a szívbetegségekkel szembeni előnyét. További fontos alkotóelemei a rostok és a lignan, mely az antioxidáns fitoösztrogének egyik fajtája. Ez az összetevő hatásosan veszi fel a harcot a betegségekkel és azon belül is a rákkal. Rákmegelőző hatását különösen a mellrák esetén regisztrálták.

Gránátalma

A gránátalma már jópár évvel ezelőtt befutott a szuper élelmiszerek csoportjába. Az antioxidánsok előnyeit hordozó polifenolokat, tanninokat és antocianinokat tartalmaz. Másrészt a gránátalma levének antioxidáns tartalma magasabb a legtöbb gyümölcs leveihez, teához és a vörösborhoz képest is. Egyes kutatások azt sugallják, hogy a gránátalma koncentrált leve csökkentheti akár a koleszterin szintet és a (szisztolés) vérnyomást is, ha egy éven át minden nap iszunk egy pohárral.

Lazac

A lazac tökéletes húshelyettesítő. Megfelelő fehérje és omega 3 zsírsav tartalmú. Több mint egy évtizede nem kérdéses, hogy az 5 szuper élelmiszer egyike. 2002 óta az Amerikai Szív Szövetség (AHA) állásfoglalása szerint hetente 2x ajánlatos halat enni, főleg lazacot. A vadlazacot helyezi előtérbe a tenyésztett lazaccal szemben. A konzerv lazacok többsége vadlazac.

Sötétzöld növények

A sötétzöld zöldségek legtöbbje, mint a brokkoli, spárga, zöld bab gazdagok A-és C-vitaminban, vasban, kálciumban és fitonutriensekben. Rostdúsak és alacsony kalóriájúak mely révén segít a megfelelő karcsúság és a szív egészségének megtartásában. Naponta 4x ajánlatos zöldségeket enni, minél változatosabban összeválogatva.


MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>